onsdag 18 oktober 2017

Bockarna Bruse på Mellanbjörn

Bättre sent än aldrig brukar man ju säga, så här kommer äntligen ett blogginlägg från oss.

Efter temaupptakten visade barnen på Mellanbjörn ett stort intresse för sagan Bockarna Bruse. Vi har tagit tillvara på deras fascination och skräckblandade förtjusning över denna saga och bestämt oss för att det blir vårt första projekt i det nya temat: I bokens värld.

Som en första introduktion dramatiserade vi sagan i en samling. Med ganska enkla medel blev barnen trollbundna och satt som tända ljus.

Nästa steg blev att låta barnen (med stöd av oss pedagoger) spela upp sagan. Här ser vi verkligen en utveckling från när vi började till där vi är nu, barnen är fantastiska på att agera inför varandra och på att sätta replikerna. Vi tränar bl.a. på turtagning och att låta kompisarna få de "heta" rollerna (Stora Bocken och trollet). Vi lär oss också hur man beter sig när man är publik och att det är lika viktigt att vara publik som skådespelare. Ingen teater utan publik, eller hur? 
ateljén har barnen tovat Bockarna Bruse i ull och skapat broar i lera. 
Följande dialog utspelade sig mellan fyra barn:
Barn 1: Jag kan inte göra en bro!
Barn 2: Inte jag heller!
Pedagog: Titta på bilderna, hur ser en bro ut?
Barn 1: Vi ser ju, men jag kan inte ändå.
Barn 3: Jag kan göra en stor bro!
Barn 4: Kolla, jag gjorde en stor bro!
Barn 3: Visa mig! Jaha! Gjorde man så här?
En läroprocess där barn lär och inspireras av varandra.

Idag var vi återigen ute i ateljén och kunde frossa i material som sedan blev till olika troll. 

Det vi ser är att sagan om Bockarna Bruse har fått en plats hos barnen även i den fria leken. De tar ofta fram lådan med tillbehör till sagan i eller sätter igång att själva spela teater på bänken ute i hallen. 

Vi utgår från barnens intressen och det är viktigt att de får känna sig delaktiga och att de har ett inflytande i sin vardag när de är hos oss på förskolan. Genom att få prova på olika uttryckssätt blir lärandet lustfyllt och alla är med efter egen förmåga. Vi ser fram emot fortsättningen i det här projektet, det viktiga är inte målet eller slutprodukten, utan processen, dvs. vägen dit...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar