torsdag 21 januari 2016

Trafik-hjältar

Nu är semestern över och de har återvänt hem. Det dröjde inte länge innan de stötte på problem och behövde hjälp från Super-Hjälparna här på Tråden!

Halloj alla Super-hjälpare!

Nu har vintern kommit och marken har täckts med snö och is, detta medför problem i trafiken. Vi Superhjältar står frågandes, hur ska vi hjälpa alla trafikanter?
Isen gör marken hal och det är då lätt att halka och det är svårare för bilisterna att få bilen att bromsa. Kan ni våra Super-hjälpare på Tråden hjälpa oss att hitta en lösning på hur vi ska göra väg- och gångbanorna säkrare för våra medmänniskor?
//MVH era Hjältar
 
Barnen på Tråden tog genast tag i Hjältarnas problem och började diskutera hur de skulle kunna hjälpa sina vänner. Barnen kom på tre hypoteser som de ville pröva genom olika experiment. Vi tog in is och påbörjade våra experiment.
Experiment nummer 1:


Vi hade en idé om att sand är bra mot halkan så vi testade att hälla sand på ett isblock. men först undersökte vi hur isen kändes. Den var kall och alldeles hal. När vi täckt isen med sand kände vi på nytt. Isen smälte inte men den blev inte längre lika hal.
Experiment nummer 2:

På andra experimentet provade vi vår hypotes om att salt kan hjälpa mot halkan. När vi hällde saltet på isblocket, så kunde vi höra hur det började knastra om isen och den började få sprickor. När vi kände med händerna på isen så kände vi att isen blev alldeles sträv och började smälta.
Experiment 3:
Vi hade en teori om att vi kan ta bort isen genom att hälla varmt vatten på isen. Vet ni vad som hände? Jo, isen började smälte och snart var bara vatten kvar.


Våra slutsatser:


Alla dessa experiment fungerade och alla hjälpte mot halkan, men vi råder er att använda sand eller salt på vägarna då det varma vattnet snart blir kallt i kylan och kommer då att frysa till ny is.


En reflektion som en pojke på 4år gjorde var även att det kan vara en god idé för hjältarna att placera ett staket mellan vägbanorna eftersom det gör att bilarna inte kan köra om och måste då köra långsammare.

 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar